Kuih Seri Ayu
Wednesday, January 16, 2013 | 9:04 PM | 0 comments
*gebu dan yummy bah
Bahan-bahan
1.
Tepung 3 cawan
2.
Telur 5 biji
3.
Gula 1 ¾ (dimesin)
4.
Overlette satu sudu besar
5.
Baking powder satu sudu besar
6.
Santan RM1.50
7.
Kelapa parut
Cara-cara
1.
Telur dipukul dengan gula sehingga kembang dan
putih
2.
Overlette diceduk denganmenggunakan sudu besi,
jangan ukur , biarkan banyak masukkan kedalam adunan tadi dan pukul lagi
sehingga kembang.
3.
Masukkan tepung yang diayak dengan baking powder
secara sedikit demi sedikit ke dalam adunan
4.
Masukkan santan kedalam adunan dan digaul
sebati. Masukkan pewarna hijau.
5.
Masukkan adunan kedalam acuan(satu sudu) yang
telah diisi dengan kelapa parut (kelapa parut ditekan dalam acuan)
6.
Periuk kukus dipanaskan. Kukuskan adunan selama
7 minit. Siap J